Γυάλινα κεραμίδια που ζεσταίνουν το σπίτι
10 Φεβρουαρίου 2016
Επισκευή στεγάστρου
18 Μαρτίου 2016

Μούχλα στους τοίχους και πως να την αντιμετωπίσετε….

Η μούχλα που μπορεί να αναπτυχθεί στο σπίτι κατά τους χειμερινούς μήνες μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία. Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες διαφορετικά είδη μούχλας, πολύ λίγα όμως είναι αυτά που προκαλούν προβλήματα υγείας, όπως κρίσεις άσθματος, ιγμορίτιδα, βρογχίτιδα και άλλα νοσήματα των πνευμόνων, καθώς και αλλεργικές αντιδράσεις.

Που οφείλεται η εμφάνιση του μύκητα της μούχλας στους τοίχους μας; Η εμφάνιση αυτή ευνοείται από την αύξηση της υγρασίας στο εσωτερικό του χώρου μας. Τις περισσότερες φορές η αύξηση της υγρασίας είναι αποτέλεσμα δικών μας δραστηριοτήτων. Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν τρόποι να περιορίσουμε την υγρασία:

    1. Αερίζουμε συχνά το χώρο μας. Σε κουζίνες και μπάνια προσθέτουμε ειδικούς μηχανισμούς – εξαεριστήρες που μας βοηθούν να απομακρύνουμε την επιπλέον υγρασία που συγκεντρώνεται όταν χρησιμοποιούμε τους χώρους (μαγείρεμα, ντους κλπ).

                                     εξαεριστήρες 2                 αερισμός

2. Δεν στεγνώνουμε τα ρούχα εντός του σπιτιού ή πάνω στα καλοριφέρ. Η υγρασία που “φεύγει” από τα ρούχα “μένει” στο χώρο. Αφενός αυξάνει την αίσθηση του κρύου και αφετέρου αυξάνει τις πιθανότητες να εμφανιστεί μούχλα στο χώρο μας. Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιούμε συσκευή στεγνωτηρίου ή εφόσον δεν μπορούμε να το αποφύγουμε ας προμηθευτούμε μία συσκευή αφύγρανσης με την ανάλογη δυνατότητα λειτουργίας.

στεγνωτήριο

3. Αποφεύγουμε τα φυτά εσωτερικού χώρου ή αν θέλετε φυτά δεν πρέπει να τα ποτίζετε πολύ. Το υπερβολικό νερό σαπίζει τα φυτά και ευνοεί την ανάπτυξη της μούχλας.φυτά

4. Επιβαρυντικές είναι και οι θερμάστρες υγραερίου ή κηροζίνης.

Αφού λοιπόν αντιμετωπίσαμε τις αιτίες μπορούμε να απομακρύνουμε τον μύκητα. Στο εμπόριο θα βρείτε αρκετά και διαφορετικά υλικά όλα όμως πρέπει να εφαρμοσθούν λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας (γυαλιά, γάντια και μάσκα).

                      γυαλιά                   γάντια        μασκα

Στην περίπτωση που η εμφάνιση της μούχλας δεν είναι ένα περιορισμένης έκτασης φαινόμενο ή επιμένει η εμφάνισή της παρόλα τα παραπάνω μέτρα που εφαρμόζετε τότε πιθανότατα η υγρασία που δημιουργείται οφείλεται σε βλάβη που δεν είναι εμφανής (π.χ. διαρροή σωληνώσεων) ή ατέλεια της κατασκευής (π.χ. ρωγμές στην ταράτσα ή έλλειψη θερμομόνωσης) .  Σε αυτή την περίπτωση είναι προτιμότερο να καλέσετε συνεργείο καταρχήν να εντοπίσει την πηγή της αύξησης της υγρασίας και μετά να επιδιορθώσει κατάλληλα το πρόβλημα.